Endovenska termalna ablacija superficijalnog venskog refluksa donjih ekstremiteta upotrebom diodnog lasera 1470 nm i radijalnog fibera (5000 procedura)

dr Petar Dragic, Beograd

 

 

Endovenska termalna ablacija laserom predstavlja metod izbora u lecenju prosirenih vena u savremenom svetu. Na nase prostore prvi je uveo je hirurg i subspecijalista klinickog ultrazvuka, dr Petar Dragic  krajem 2007.godine. Uvodjenjem ove venske hirurgije, dr Dragic je napravio modernizaciju u lecenju prosirenih vena, preveo ga iz bolnicke u ambulantnu praksu i postavio temelje za rad buducih fleboloskih ordinacija.

 

Usko specijalizovan samo  za ovu oblast, kao najaktivniji venski hirurg dr Dragic je do danas  izveo  preko 5000  EVLA i ova serija laserskih operacija ga cini apsolutnim liderom u Evropi. Time je stekao status proktora a ordinacija "Dr Dragic" postala referentni edukativni  centar za jugoistocnu Evropu. Visegodisnjim radom, dr Dragic je edukovao preko 50 lekara  i tako postavio osnove za izdvajanje flebologije kao posebne grane medicine u Srbiji. 

 

U odnosu na klasicnu hirursku operaciju prosirenih vena, laserske operacije se izvode ambulantno, u lokalnoj anesteziji, pod kontrolom ultrazvuka, ne ostavljaju ožiljke, daju odličan estetski rezultat i pacijenti se odmah vracaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

Cilj postupka termalne ablacije je da isporuci dovoljno toplotne energije na zid insuficijentnog venskog segmenta da bi se izazvala ireverzibilna okluzija, fibroza i na kraju doslo do resorpcije vene.

 

Zahvaljujuci staklenoj kapi, vrh fibera ima odlicnu vidljivost  prilikom pozicioniranja na safenofemoralnom uscu. Sfericnost kupole vrha fibera omogucava lako savladavanje tortuoziteta za koje se do sada smatralo da su nesavladivi, a istrazivanja su pokazala da je za apsorpciju u zidu vene najbolja duzina laserskog snopa od 1470 nm.

 

Radijalni fiber sa dva ringa i diodni laser 1470 nm obezbedjuju savrsenu preciznost, najoptimalnije rasporedjivanje svetlosnog snopa u cirkumferenciji venskog zida, samim tim i dodatno  smanjenje agresivnosti  i postoperativnog bola o cemu svedoce brojne studije i iskustvo dr Dragica nakon 5000 EVLA tretmana.

 

 

   dr Petar Dragic

Centar za savremenu vensku terapiju laserom "Dr Dragic"

Beograd,Srbija

 

 
 

 


  SRPSKO UDRUŽENJE ZA LECENJE RANA
Copyright © 2007. LECENJERANA.COM. All Rights Reserved
SrpskiEnglish