Naslovna strana

Organizaciona struktura

Ciljevi udruženja

Aktivnosti

Edukacija

Sponzori

Obrazac za uclanjenje

Kontakt

Linkovi

Mediji o nama

 

 

 

 

 


Copyright © Art Logo - Oil on Paper

II Kongres za lečenje hroničnih rana, sa medjunarodnim učešćem

“ Stare dileme- nova rešenja ”

24-25.X 2014. Hotel Moskva, Balkanska1 , 11000 , Beograd

Organizator : Srpsko udruženje za lečenje rana

 

U Beogradu, u hotelu Moskva, od 24-25.X 2014. godine odrzan je II Kongres za lečenje hroničnih rana, pod motom “ Stare dileme-nova rešenja”. Organizator kongresa je Srpsko udruženje za lečenje hroničnih rana. Na kongresu su predstavljene sve vrste terapija hronicnih rana, neke od njih prvi put u nasoj zemlji.

II kongres za lečenje rana je dobio akreditaciju Zdravstvenog saveta Lekarske komore Srbije. Kongres je nacionalni, sa medjunarodnim ucešćem. Kongres je otvorio Dr sci med Slaviša Janković, pomoćnik Gradskog sekretara za zdravlje. Prisustvovalo je 350 učesnika i predavača.

Tema kongresa su bile vaskularne i nevaskularne rane – venske, arterijske, dekubitalne, dijabetske, onkološke,posttoperativne, kao i rane posle povreda, infekcije, kod odraslih i dece.

Na osnovu više kliničko-epidemioloških studija ,poznato je da 1% odrasle svetske populacije ima hronične rane .Lečenje rana traje više meseci pa i godina , sa čestim komplikacijama( infekcija,krvarenje, amputacije). Lečenje zahteva timski rad uz učešće lekara specijalista ,farmaceuta,medicinskih sestara,socijalne službe ,uz primenu savremenh dijagnostičkih i terapijskih metoda (endovenska hirurgija, bioaktivne obloge ,matične ćelije,celijski graftovi, debridman, antitrombozna terapija, i dr.)

Za lecenje hroničnih rana izdvaja se 2,5% ukupnog zdravstvenog budzeta u Evropi. U lecenju, finansijski participiraju i pacijenti, kojih u nasoj zemlji ima oko 60 000. Savremena terapija smanjuje cenu lečenja rana za priblizno 50%.

Eminentni predavači na kongresu,iz naše i iz više zemalja Evrope, doprineli su rešavanju dilema u lečenju novim rešenjima. Ističemo naše predavače - Prof .Miodrag Stojković,svetski priznati stručnjak u oblasti genetike I primene matičnih celija, profesori Elena Goranova( Bugarska), Judit Daroczy(Madjarska), Salla Seppanen( Finska) ,Dubravko Huljev ,Sanja Spoljar,Tamara Sinožić,Mario Glavaš( Hrvatska), Ojan Asadian , Aleksandar Flor,Johanes Matiasek, Michael Braun,( Austrija),Ciril Triler,Nada Kecelj Leskovec, Tanja Rucigaj (Slovenija),Aleksandar Gajic (BIH),Dzihan Abazovic( Crna Gora),Zoran Georgijevski (Makedonija) Zlata Janjic, ,Petar Dzodic,Branko Calija,Javorka Delic, Lidija Kandolf Sekulic ,Sasa Milicevic, Petar Ostojic,Ivana Arsic,Petar Dragic( Srbija) kao I drugi eksperti u ovoj oblasti medicine iz Srbije, Austrije, Nemacke, Finske, Madjarske, Hrvatske , Bugarske,Slovenije .

Cilj kongresa je ostvaren prezentacijom SVIH savremenih terapijskih, operativnih i neoperativnih metoda za lecenje hronicnih rana,posebno novih tehnologija u operativnom lecenju , primenom lasera . Takodje, prezentacijom mogućnosti primene “prirodne terapije” za lecenje rana , kao sto su matične ćelije, faktori rasta ćelija, kolagen, hijaluron, fibrinski gel, kiseonik ,vodonik, elektromagnetni talase, biosimulativni laser,akupunktura,hirudin,fitoterapija i drugi, kojima se postižu dobri rezultati u revitalizaciji tkiva i zarastanju rana .

Posebna paznja posvecena je intrahospitalnoj infekciji ,koja je veliki problem i kod nas I u svetu, infekciji rana, primeni debridmana ,primeni antiseptika i posebno realnim indikacijama i za primenu antibiotika .Debridman je veoma znacajan za uspesno I brze lecenje , posebno nove metode zasnovane na nanotehnologiji kao I primena topikalnog negativnog pritiska.

Na kongresu su sa svojim prezentacijama ucestvovali predstavnici udruzenja DEBRA( hronicne rane dece koja boluju od Epidermolisyis Bullosa), tim Pedijatrijske klinike koji je predstavio dekubitalne rane dece i nacin lecenja .Takodje, govorili su i predstavnici Udruzenja pacijenata sa hronicnim ranama,o iskustvima pacijenata u procesu lecenja.

Na kongresu su svoje metode lecenja prezentovali lekari iz privatne prakse ,kao sto je to bilo I na I kongresu za lecenje rana 2012 godine. Njihovo ucesce je znacajno jer predstavljaju metode lecenja koje se delom ne primenjuju u drzavnim institucijama, pa su informacije bile korisne za ucesnike kongresa.

Lečenje hronicnih rana se odvija na svim nivoima zdravstvene zaštite,u opštoj praksi,kućnom lećenju,gerijatrijskim centrima, specijalizovanim ustanovama,klinikama. Posebno su znacajna predavanja tima Zavoda za gerontologiju I palijativno zbrinjavanje iz Beograda,koji lece najstarije stanovnike Beograda.

Posebna pažnja posvćena je sluzbi kućnog lečenja jer demografska istraživanja pokazuju porast populacije starije od 65 godina, u našoj zemlji 17% ukupne populacije. Broj hroničnih rana raste sa godinama , kod starijih je i do 4,5%, zbog polimorbiditeta, smanjenje pokretljivosti i komplikacija. Zelimo da promovisemo potrebu za osnivnjem Centra za lecenje hronicnih rana, kao I edikaciji specijalista za lecenje hronicnih rana, cemu je bioi posvecen Okrugli sto predavaca i ucesnika kongresa.

Kongres su podržale i omogućile farmaceutske kompanije ,kojima posebno zahvaljujemo na presudnoj pomoći u organizaciji kongresa i izuzetnim predavačima .Takodje, jer prezentacijom savremenih oblika terapije omogućavaju bolje lečenje I uticu značajno na smanjenje troškova lečenja. Značajno su doprineli kvalitetu kongresa organizacijom tematskih simpozijuma ,koje su prezentovali Prof Ojan Assadian /Austrija/, Doc Tanja Rucigaj Planinsek/Slovenija/,Prim Dr Javorka Delić, Dr Marija Radovanović/Srbija/.

III kongres za lečenje hroničnih rana, biće održan 2016.godine.Mesto održavanja biće naknadno odredjeno.

 

Prim Dr Javorka Delić,spec angiolog/dermatolog

Predsednik Srpskog udruženja za lečenje hroničnih rana

Predsednik Organizacionog odbora kongresa

 

 

GENERALNI SPONZOR

GLAVNI SPONZOR

 

KONGRESNA PREDAVANJA

 

APSTRAKTI

Važni kontakti : Prim Dr Javorka Delic, drdelic@orion.rs;

www. lecenjerana.com;

events@hotelmoskva.rs

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Rok za prijem sažetaka (apstrakata) je produžen do 20.IX 2014. Uputstva za pisanje sažetaka su ista kao i za I Kongres.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE

 

 

 

 

 

 

 


  SRPSKO UDRUŽENJE ZA LECENJE RANA
Copyright © 2007. LECENJERANA.COM. All Rights Reserved
SrpskiEnglish