Naslovna strana

Organizaciona struktura

Ciljevi udruženja

Aktivnosti

Edukacija

Sponzori

Obrazac za učlanjenje

Kontakt

Linkovi

Mediji o nama

 

 

 

 

 

 

Panel pacijenata

 

U toku I kongresa za lecenje hronicnih rana  (23-24.XI 2013.god.Beograd) odrzan  je Panel pacijenata koji su vodili Dr Simon Pandjatijan i Dr Jelena Jeremic, specijalisti plasticne i rekonstruktivne hirurgije. U programu su ucestvovali lekari I  medicinske sestre iz sluzbi kucne nege domova zdravlja i Gerontoloskog centra iz Beograda  i prvi put  na jednoj strucnoj konferenciji pacijenti sa hronicnim ranama.
Poznato je da  je 50% pacijenata sa hronicnim ranama ima vise od 65 godina kao i da preko polovine paciejnata ima 1-5 paralelnih bolesti. Usmereni su kucno lecenje,posebno oni sa delimicnim ili potpunim smenjenjem mobilnosti .
U diskusiji je ucestvovao i pacijent ( M.I, 55 godina penzioner iz Beograda) koji je imao postraumatsku frakturu podkolenice pre 25 godina, osteomijelitis, trombozu dubokih vena podkolenice, artrozu skocnih zglobova i vise recidiva ulceracija podkolenice.Poslednja ulceracija aktuelna je punih 5 godina. O svojim problemima se hronicnim ranama kaze: “Imao sam posle preloma  5 operacija, lecili su me ortopedi, plasticari, vaskularni hirurzi, internisti, mikrobiolozi, fizijatri, lekari opste praksle u vise bolnica i drugih ustanova. Rane su se otvarale vise puta, podkolenica je otecena, sa ostecenom kozom. Za previjanje sam koristio gazu, tupfere, obican i elasticni zavoj, Octenisept sprej, Solcoseryl mast, obloge, bioptron lampu, antibiotski sapun I drugo. Troskovi za lecenje na  mesecnom nivou iznose oko 10 000 dinara.
Smatram da bi trebalo da lekove za lecenje rana pacijenti dobijaju na recept  jer su materijalni troskovi veliki.  Bilo bi dobro da postoje specijalizovana odeljenja a zasto da ne i bolnice (centri) za lecenje rana.Tako bi pomoc bila pruzena na jednom mestu, uz sve potrebne preglede,  dijagnostiku i laboratorijske preglede. Zelim da podrzim predlog  ucesnika ovog kongresa da se osnuje centar za lecenje rana. “

 

 


  SRPSKO UDRUŽENJE ZA LEČENJE RANA
Copyright © 2007. LECENJERANA.COM. All Rights Reserved
Srpski English